Gravírování na dřevěné hodinky | Kvalitní dřevěné hodinky | +421 919 286 382

Jak pečovat o hodinky ze dřeva

O přírodní dřevo je třeba pečovat. Starat se o dřevěné podlahy, které ošetřujeme různými přípravky na to určenými, nám přijde jako samozřejmost. Ne každého však napadne, že i dřevěné módní doplňky včetně hodinek vyžadují určitý druh péče. V tomto článku se zaměříme na několik tipů, jakým způsobem a jak často o vaše krásné dřevěné hodinky pečovat, aby s přibývajícím věkem neztrácely na kráse.

panske hodinky ze dreva

Jak jistě víte, dřevo je známé tím, že neustále pracuje. A z tohoto důvodu je vhodné ho minimálně jednou za rok ošetřit. Pokud však v této péči najdete zalíbení a zjistíte, že vás to baví, určitě nic nezkazíte, když o své hodinky budete pečovat častěji.

Při každodenním nošení je velmi vhodné hodinky ze dřeva potírat olejem. Je to určitě ten nejsnazší způsob, jak si zajistit, že budou vypadat neustále dokonale. Pokud použijeme správný olej, můžeme mít jistotu, že se vstřebá do hloubky a zajistí materiálu vysokou pevnost a odolnost. Olej také umí vyplnit jemné póry a trhlinky, které by se mohly časem a kontaktem s vodou rozšířit. Několik vrstev oleje vaše hodinky skvěle ochrání, nicméně velmi záleží i na tom, jak často a při jakých příležitostech je nosíte. Proto každé jednotlivé hodinky vyžadují odlišnou péči. Například pokud první vrstvu oleje vsáknou velmi rychle, s největší pravděpodobností je dřevo vysušené a bez váhání můžeme nanést vrstvu druhou.

Je nutno mít na paměti, že ačkoliv olejování hodinkám přináší řadu výhod, přeci jen jim olej vyplňuje póry, což způsobí to, že dřevo nemůže dostatečně dýchat. Proto i zde platí pravidlo ‚‚nic se nemá přehánět‘‘. Hodinky vždy ošetřujte podle aktuálního stavu, ve kterém se nacházejí. Snažte se je uchránit před vysušením, což zkracuje jejich životnost a zhoršuje celkový vzhled. Každý přeci chce, aby jeho hodinky působily co nejlépe.

damske drevene hodinky s kozenym reminkem

Hodinky ze dřeva mají tu vlastnost, že vypadají skvěle i s lehkou patinou, vzniklou nošením. Proto se nemusíte bát, že investice do nich budete litovat. Aby však i tak byly vaše hodinky ‚‚zdravé‘‘ je potřeba se o ně stále pravidelně starat.

Jak si připravit ten nejlepší přípravek na ošetření hodinek ze dřeva?

V dnešní době je možné sehnat celou řadu přípravků na domácí péči o dřevo. Investice do nich však není tak nutná, jak se na první pohled může zdát. Máme pro vás tip, jak si takovou péči vyrobit doma, snadno a rychle.

Úplně tou nejlepší volbou v péči o dřevo je použití kokosového, ořechového nebo mandlového oleje. Pokud jste však na ořechy alergičtí, nejvhodnější pro vás bude olej kokosový. Dále je postup opravdu snadný. Stačí smíchat půl čajové lžičky rozpuštěného včelího vosku s 240ml vámi vybraného oleje. Směs velmi dobře promíchejte a to je vše. Váš domácí přípravek na ošetření dřevěných hodinek je na světě.

Postup při péči o hodinky:

  1. Na pomoc si připravíme nějaké staré noviny, které nám poslouží jako podložka a kousek čisté textilie. Klidně můžete odstřihnout kousek starého trička.
  2. Namícháme si přípravek na péči o dřevo (například kokosový olej a včelí vosk).
  3. Namočíme hadřík v pečujícím přípravku a potřeme hodinky na všech dřevěných částech. Snažíme se vyhnout kovovým komponentům a ciferníku, který by mohl olej v krajních případech poškodit.
  4. Necháme přípravek vsáhnout celých 12 hodin (ideálně přes noc) a poté suchým hadříkem hodinky přeleštíme a setřeme zbylý nevsáknutý olej. A to je vše. Jednoduché, ale účinné!

Dřevěné hodinky jsou krásným módním, ale i praktickým doplňkem, který je možno při správné péči i dědit, vzhledem ke své trvanlivosti. Starejte se proto o ně tak, aby vypadaly stále skvěle a jejich věk na nich nebyl patrný.

 Mohlo by Vás zajímat:

Dřevěné hodinky novodobým hitem – 5 způsobů jak je využít

Několik důvodů, proč jsou dřevěné hodinky skvělým módním doplňkem

Festivalový look pro gentelmany